English

Clubture

Clubture-HR 22. krug - 1. poziv

Naziv projekta: Bez Granica: Žene ženama, razgovori uz keramiku i čaj


Vrsta projekta: Turneja
Budžetna kategorija: 40 000

Podaci o organizaciji - nositelj projekta:

Puni naziv organizacije: Živi Atelje Dajht Kralj
Adresa nositelja (ulica, grad): Ilica 110, Zagreb
Ime i prezime odgovorne osobe Saša Kralj
Voditelj/ica projekta Cyrille Cartier
Telefon: +385912704317
Email: projekti@ziviatelje.dk
Fax:

Podaci o organizacijama - partneri u projektu:

Puni naziv organizacije: Centar za podršku i razvoj civilnog društva "DELFIN"
Grad: Pakrac
Adresa: Braće Radić 13, Pakrac 34550
Puni naziv organizacije: Udruga za umjetnost i stvaralaštvo REART
Grad: Osijek
Adresa: Kneza Trpimira 1c, 31000 Osijek
Puni naziv organizacije: Savez udruga KAoperativa
Grad: Karlovac
Adresa: Jurja Haulika 22, 47000 Karlovac


Opis turneje

Opis sadržaja koji se predlaže za turneju:

Participativni, multidisciplinarni, terapeutski, umjetnički i edukacijski projekt radi na izgradnji i osnaživanju lokalne zajednice te povezivanju žena bez obzira na porijeklo ili duhovni svjetonazor. Članice kolektiva Žene ženama, (10), one kojima je Hrvatska dom i one koje žele da im Hrvatska bude dom, prezentiraju svoje proizvode od keramike kroz gong-fu čajne prezentacije u mjestima koja još uvijek osjećaju posljedice rata iz ‘90ih, a određena su za naseljavanje azilanata – Pakrac, Osijek, Karlovac. Događanja su javna i sudjelovanje lokalne zajednice osigurano učestvovanjem partnerskih organizacija iz tih mjesta.
Prvi dio gostovanja svi sudionici zajednički traže, lociraju, kopaju i pripremaju lokalnu glinu. Ta aktivnost omogućava druženje u prirodi te zajedničku aktivnost vezivanja sa zemljom i lokalitetom. Dio pripremljene gline ostaje partnerskoj organizaciji a dio će poslužiti kolektivu Žene Ženama za daljnju izradu keramike s glinama iz cijele Hrvatske.
Čaj je kulturološki neutralan socijalni lubrikant. Kineski gong-fu način serviranja ima ritualni inkluzivni karakter koji ima smirujući, kohezivni i terapeutski karakter. Većina čajnog pribora izrađena je vlastoručno od članica kolektiva Žene ženama tijekom radionica u Živom Ateljeu DK. Bez obzira na jezik, porijeklo i svjetonazor one se prezentiraju kao kreativne, vješte osobe koje razvijaju umjetničko poduzetništvo te s interkulturnim znanjem koje mogu podijeliti s lokalnom zajednicom.
Prezentacija/radionica gong-fu čaja sastoji se od minimalno dvosatnog druženja u kojem članice kolektiva Žene ženama, kao mentori ili asistenti, dijele vještinu ceremonije s pripadnicima lokalne zajednice. Nakon radionica gong-fu čaja članice kolektiva prezentiraju/izlažu keramičke čašice, čajnike i čajni pribor koje su sami izradili. Dijeleći ta iskustva članice kolektiva Žene ženama mogu biti inspiracija za lokalne sudionike te na taj način, kroz neposredno iskustvo i komunikaciju, razbijaju predrasude o Drugosti koje su u tim mjestima snažno prisutne kao posljedice rata iz ’90tih te nezdravih utjecaja lokalnih i nacionalnih medija s obzirom na migrantske teme.
Turneja osnažuje žene iz kolektiva u istoj mjeri koliko osnažuje i lokalnu zajednicu u gradovima partnera.

Turneja je interdisciplinarni kulturni projekt, nova umjetnička praksa koja ima socijalno-transformativni karakter i obogačuje urbanu kulturu. Zbog strukture organizacija partnera u mjestima turneje očekujemo znatniji odaziv žena i mladih kojima se omogućava novo kulturno iskustvo.
Termini i mjesta događanja

Događaj 1
Mjesto: Pakrac
Termin: svibanj

Događaj 2
Mjesto: Osijek
Termin: travanj

Događaj 3
Mjesto: Karlovac
Termin: lipanj/srpanj


Clubture budžet

33,234.00 kn