English

Clubture

Clubture-HR 22. krug - 1. poziv

Naziv projekta: Cirkus na margini


Vrsta projekta: Turneja
Budžetna kategorija: 40 000

Podaci o organizaciji - nositelj projekta:

Puni naziv organizacije: Udruga za kulturu i sport Pozitivna sila
Adresa nositelja (ulica, grad): Biskupa Jurja Dobrile 6, 21 000 Split
Ime i prezime odgovorne osobe Antonia Kuzmanić
Voditelj/ica projekta Antonia Kuzmanić
Telefon: 0996681189
Email: positivef@gmail.com
Fax:

Podaci o organizacijama - partneri u projektu:

Puni naziv organizacije: Galerija Stara skula
Grad: Goveđari, otok Mljet
Adresa: Goveđari 14
Puni naziv organizacije: Muzej Cetinske krajine - Sinj
Grad: Sinj
Adresa: Andrije Kačića Miošića 5
Puni naziv organizacije: Hrvatsko planinarsko društvo Mosor
Grad: Split
Adresa: Sinovčićeva 2
Puni naziv organizacije: Festival mediteranskog filma Split
Grad: Split
Adresa: Matoševa 34
Puni naziv organizacije: Sinjski kulturni urbani pokret
Grad: Glavice
Adresa: Glavice 511A


Opis turneje

Opis sadržaja koji se predlaže za turneju:

Turneju „Cirkus na margini“ prijavljuje Udruga za kulturu i sport Pozitivna sila, tj. njezin ogranak za kazalište suvremenog cirkusa ROOM 100 kolektiv, u suradnji s Galerijom Stara skula, Muzejom Cetinske krajine - Sinj, Sinjskim kulturnim urbanim pokretom, Hrvatskim planinarskim društvom Mosor i Festivalom mediteranskog filma Split.

"Cirkus na margini" program je koji dovodi suvremeni cirkus na dislocirane, neočekivane i isključene lokacije s ciljem približavanja suvremenog cirkusa lokalnim zajednicama koje imaju manje mogućnosti pratiti suvremenu kulturu i umjetnost. Kroz program „Cirkus na margini“ želimo suvremenu cirkusku umjetnost učiniti dostupnim stanovnicima otoka i gradova u Dalmatinskoj zagori i želimo započeti dugotrajniji projekt razvoja kulturnog programa i razvoja publike na ovim lokacijama. Kroz čitavi program želimo senzibilizirati otočku publiku i publiku Dalmatinske zagore općenito za područje kulture i umjetnosti i osposobiti je za pozitivan pristup prema suvremenoj izvedbenoj umjetnosti i kulturi. Osim što program izmiče izvedbenu umjetnost iz dominantnog Splita u njegovu okolicu također je izmiče i iz tradicionalnih kazališnih okvira i dovodi je u javni prostor. Razlog tome je dvostran: a) dolazak do nove publike te razvoj odnosa s publikom i b) oživljavanje javnog prostora i davanje nove uloga prostorima koji se uobičajeno ne doživljavaju kao izvedbeni.

S provedbom „Cirkusa na margini“ započeli smo u 2020. godini kada smo suvremeni cirkus odveli na planinu Mosor, na najudaljeniji otok od kopna Lastovo (kroz Clubture-HR 20. krug) i ispred Zlatnih vrata, u predivan ambijent Dioklecijanove palače.

Fotografije s Lastova možete pogledati ovdje: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=ROOM100SOBA100&set=a.3240078802712731, a ispred Zlatnih vrata ovdje: https://peculiarfamilies.org/en/gallery/.

Zašto ove lokacije?

Stanovnici otoka Mljeta nemaju pristup bogatom kulturnom i umjetničkom programu kao što imaju stanovnici većih gradova na kopnu - kulturni program Mljeta sastoji se od manjih izložbi i filmskih projekcija Kina Mediteran. Sinj ima živu i aktivnu kulturnu scenu, ali bez prilika za publiku za sudjelovanjem na suvremenom izvedbenom programu. Suvremeni cirkus želimo dovesti i na Mosor jer se radi o jedinstvenoj prilici za izvedbom suvremene kulture i umjetnosti u potpuno prirodnom okruženju i na mjestu gdje ga publika ne očekuje. 

Za izvedbu predstave u Sinju potrebno je konstrukciju transportirati teretnim kombijem jer ista ne stane u osobni automobil kojim se koriste izvođači. Za sada nismo locirali putnički kombi koji bi mogao transportirati konstrukciju i izvođače, a da je cijena povoljnija od kombnacije - najam kombija + trošak prijevoza izvođača.

Potrebno je pet noćenja za Petru Najman u Splitu u periodu dolazak u Split (10.9.) - izvedba na Mosoru (12.9.) - odlazak na Mljet (15.9.) - odlazak iz Splita (18.9.). 
Termini i mjesta događanja

Događaj 1
Mjesto: Planinarski dom Umberto Girometta, Mosor (Split)
Termin: 12. rujna 2021.

Događaj 2
Mjesto: utvrda Kamičak, Sinj
Termin: 24. srpnja 2021.

Događaj 3
Mjesto: Stari dom kulture Goveđari, Mljet
Termin: druga polovica rujna 2021.


Clubture budžet

32,841.00 kn