English

Clubture

Clubture-HR 22. krug - 1. poziv

Naziv projekta: Pederuša: Štiklama na put ponosa


Vrsta projekta: Turneja
Budžetna kategorija: 40 000

Podaci o organizaciji - nositelj projekta:

Puni naziv organizacije: Udruga Flamingo
Adresa nositelja (ulica, grad): Tratinska 77, Zagreb
Ime i prezime odgovorne osobe Marino Čajdo
Voditelj/ica projekta Marino Čajdo
Telefon: +385917978840
Email: ask.flamingo@gmail.com
Fax:

Podaci o organizacijama - partneri u projektu:

Puni naziv organizacije: Split Pride
Grad: Split
Adresa: Ulica kralja Tomislava 8a
Puni naziv organizacije: Udruga Seasplash
Grad: Pula
Adresa: Marulićeva 49


Opis turneje

Opis sadržaja koji se predlaže za turneju:

Projekt ‘Pederuša’ odgovara na potrebe lokalnog stanovništva, s naglaskom ali ne isključivo LGBTIQ osoba, za kvalitetnim klupsko-izvedbenim programom koji slavi raznolikost identiteta. Turneja je direktno vezana uz širu lepezu kulturno-umjetničkih i aktivističkih programa koji se odvijaju uoči povorki ponosa (Pride) u Zagrebu i Splitu, dok će u Puli biti realiziran kao alternativan cjelonoćni program proslave raznolikosti identiteta.

Sadržaj obuhvaća produkciju drag show izvedbe ‘Fanny Pack’ (Pederuša), koja se u Zagrebu održava od 2016. u lipnju jednom godišnje. Turneju ovog izvedbeno-glazbenog programa provodi udruga Flamingo, a realizira njen queer-umjetnički kolektiv House of Flamingo; uz logističku, promotivnu i participativnu podršku lokalnih partnera/ica iz Splita (Split Pride) i Pule (Seasplash).

Cilj programa je osnaživanje lokalne i regionalne drag izvedbene scene kroz javni multimedijalni kulturni događaj, koji afirmira domaće drag performerice kao i druge vizualne i primijenjene umjetnike i umjetnice; istovremeno nudeći publici jedinstven zabavni, scenski i izvedbeni program prožet edukativnim elementima. Predviđeno je sudjelovanje minimalno četiri drag izvedbene umjetnice HoF kolektiva, plesne vogue i waacking skupine, predstavnika/ca lokalnih DJ/VJ scene te drugih audio-vizualnih i primijenjenih umjetnika/ca. Program scensko-izvedbenog i klupskog programa projekta uključivat će večernji showcase drag performansa koji će varirati od samostalnih i grupnih nastupa različitih formi: od stand-up komedije, burleske do lip-syncinga i live pjevanja.

Ova turneja je odgovor na manjak srodnih izvedbenih programa diljem RH u posljednjih godinu dana, kao posljedica pandemije koja je efektivno ograničila mogućnosti za daljnji razvoj i vidljivost queer umjetnosti i identiteta u javnom i kulturnom prostoru; ali ograničila i pristup ovakvim sadržajima širem spektru publike. S druge pak strane, prostori namijenjeni za clubbing kroz povijest su neodvojivi od razvoja same LGBTIQ zajednice, kojoj su pružali prostor za sigurnu afirmaciju i istraživanje svojih rodnih identiteta i seksualnih praksi, a upravo je iz jednog noćnog kluba (Stonewall, New York) moderni pokret za ravnopravnost queer osoba i proizašao. Program ‘Pederuša’ stoga uoči jubilarne 20. obljetnice zagrebačke Povorke ponosa i 10. Split Pridea upravo kroz glazbeni i scensko-izvedbeni queer program evocira početke modernog LGBTIQ pokreta, te ih smješta u suvremeni društveni, kulturni i politički kontekst. Organizatori će ciljati na organizaciju programa na otvorenom (open air), kao model odgovora na epidemiološke mjere; s aktivističkom notom “izlaska” queer clubbinga iz zatvorenih klupskih u javni prostor.
Termini i mjesta događanja

Događaj 1
Mjesto: Zagreb
Termin: lipanj 2021.

Događaj 2
Mjesto: Split
Termin: lipanj 2021.

Događaj 3
Mjesto: Pula
Termin: treće tromjesečje 2021.


Clubture budžet

23,040.00 kn